C

Cable:
Kabel

Channel:
Kanaal. Wordt soms ook een spoor mee bedoeld maar kan ook een audio kanaal als links, recht e.d. mee bedoeld worden.

Chorus:
Modulatie effect. Door de pitch (toon hoogte) van een audio signaal met een in te stellen frequentie en diepte te variƫren en te mengen met het origineel zal een soort van dubbel geluid ontstaan.

Cinch:
RCA connector. Ook wel Tulp genoemd.

Click:
Click of clicktrack wordt gebruikt om een spoor welke een soort van metronoom geluid bevat waarop om de maat te kunnen houden mee gespeeld kan worden. Er zijn ook DAWs welke een ingebouwde metronoom hebben hiervoor.

Clipping, Clippen:
Een signaal welke de grens van een apparaat wil passeren. Doordat dit niet kan ontstaat een vervormd (onaangenaam) geluid.
Bij digitaal audio ligt deze grens op 0dBFS (alle beschikbare bits zijn gebruikt). Analoog appratatuur heeft vaak nog wat overhead voordat signaal gaat vervormen.

Comprerssor. Compressie:
Letterlijk, indrukken. Apparaat (of plug-in) om signaal welke boven een bepaalde waarde (threshold) komt met een bepaald ratio te verzwakken.

Condensator:
Elektrisch component welke elektrisch lading opslaat. Een condensator microfoon werkt op deze principe en heeft hiervoor dus ook een elektrisch lading nodig welke vaak door fantoom voeding of batterijen wordt geleverd.

Connection, Connector:
Verbinding, verbinder (stekker).

Controler:
Letterlijk, bediener. Vaak wordt er hardware waarmee (d.m.v. Midi) software bediend kan worden bedoeld.

Control room:
De ruimte waar de mixer en apparatuur staat en waar de opname wordt ingeregeld en het mixen plaats vindt.

Converter:
Een converter is een ‘omvormer’, deze veranderd ‘iets’. Bijvoorbeeld Analoog naar Digitaal (ADC) of Impedantie (DI-Box). In software zijn er ook converters welke bijvoorbeeld wav omzetten naar mp3.

Correction:
Aanpassing.

CPU:
De processor(s) in je computer welke alle berekeningen uitvoert.

Cut:
Snijden. Knippen. Term welke bij het editen van audio sporen wordt gebruikt. Hiermee word in een spoor een snede of knip gemaakt zodat beide delen als afzonderlijke opnames behandeld kunnen worden.

Geplaatst in .