M

Master :
Resultaat (export) van “masteren”.
Kanaal waar alle overige kanalen samen komen.

Masteren :
Een mastering ingenieur is een deskundige die audio (mixdown), welke eerder gemengd is, dusdanig behandeld zodat deze geschikt wordt voor gebruik en distributie, hetzij door fysieke media, als een cd, vinyl, of als een methode zoals streaming audio.

Metronoom, Metronome :
Apparaat (of software) welke de maat op een ingestelde snelheid door middel van geluid aangeeft.

MF :
Middle Frequenty. EQ of filter voor midden frequenties.

Midi :
Musical Instrument Digital Interface. Digitaal systeem (en protocol) waarmee (muziek) apparaten informatie kunnen uitwisselen.

Mixen :
Een mix ingenieur of mixing ingenieur is een persoon die verantwoordelijk is voor het combineren (“mengen”) van de verschillende sonische elementen van een stuk opgenomen muziek (zang, instrumenten, effecten enz.) tot een definitieve versie van een nummer, ook wel bekend als “eindmix” of “mixdown”. Hij mengt de elementen van een opgenomen stuk samen om een goede balans in volume te bereiken, terwijl hij op hetzelfde moment beslissingen neemt over eigenschappen zoals pan positionering, effecten, enzovoort.

Mixer/Mengpaneel :
Apparaat (of software) welke verschillende audio signalen met elkaar mengt tot een enkel stereo of mono signaal.

Modulation :
Het proces van beinvloeden van een signaal door een ander (vaak golf vorm) signaal.

Monitor :
Letterlijk, bewaken. Kan beeldscherm of type luidsprekers mee bedoeld worden. Laatste kunnen luidsprekers voor in de studio zijn (met een zo’n eerlijk mogelijk weergave) of voor de artiest om zichzelf beter te kunnen horen zijn.

Mono :
1 kanaals audio. Kan ook door meerdere luidsprekers weer gegeven worden maar ook dan zal bron van elk luidspreker exact het zelfde zijn.

Multi:
Meerdere.

Mute:
Dempen.

Geplaatst in .